Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. Het gaat hier om een deel van de geschieden

Mijn foto
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. De informatie komt van foto's en brieven van Pieter Deys (1880-1945), de vader van Katy (1904-1977) Frits (1906-1949) en Adolf (1908-1940). Pieter was getrouwd met Sophia Draaijer (1872-1932). Frits trouwde met Els Nelson (1908-2004). Zij kregen 4 kinderen, mijn vader Henk (1932-2023), Willem (1934? als baby overleden), Bob (1935) en Els (1937).

maandag 24 januari 2022

Januari 1936 (4); mommeneer Roos

Op de dag van Poe's verjaardag, 3 januari schrijft Frits aan de familie. Het hele epistel neem ik hier over, omdat het zoveel interessants en leuks vertelt. 
''t Is de tijd van maand-werk, kwartaal-werk en jaarwerk. De schrijfmachines op kantoor kletteren met razende vaart en produceeren opgaven, lijsten en staten over: aangetroffen valsch geld, aantal geslachte karbouwen, formatie van kantoor oppassers, aanwezigheid van Japanners in je ressort, achterstand in belastinginning, aantal tusschen Chineezen of Europeanen gesloten huwelijken, oogst-verwachtingen en opbrengsten, rubberprijzen, aangevraagde mijnbouwconcessies, aantallen overleden Vreemde Oosterlingen, opbrengst van heerendienst afkoopgelden, gemiddelde pasarprijzen voor rijst, suiker, koffie, katoenen stoffen en 100 andere handelsartikelen, 't vóórkomen van veeziekten, opbrengst van regio opium en zout, hoeveelheden geïmporteerde rijst, aantallen Inlandsche weverijen, godsdienstscholen en nog veel andere onderwerpen die ieder een eigen nummer hebben en de naam: Periodiek dragen. Januari-periodiek No. 88 betreft het aantal pensioen genietende weduwen van Inlandsche Civiele dienaren en No. 89 idem idem van militairen. En ieder diensthoofd (Dep. van Justitie, Inspecteur van Financiën, Hoofd van Gevangeniswezen, Gouvernements Veearts, Hoofd Afd. Coruptabiliteit, enz.) zou gaanre "Bedoelde opgaave zoo spoedig mogelijk doch uiterlijk op den ..... Januari as. ontvangen" zoodat het begin van het jaar altijd door een levendige drukte wordt gekenmerkt. 
En thuis is het al even druk, maar op een andere manier. Nog steeds heb ik mijn vrijwillig opgenomen taak van nurse niet prijsgegeven. Niet omdat ik het zoo fijn vind om vuile luiers te verwisselen, maar omdat ik weet dat dat Els een hoop werk uit handen neemt en niet in het minst omdat ik dan weer een paar minuten met dat lekkere jong kan spelen. Dat is toch zulk allemachtig lief speelgoed (en meer dan dat) Gegeven: geween uit de wieg. Gevolg: onderzoek naar de oorzaak. Geconstateerd: Nat! Opdracht: droogmaken. Uitvoering: Ik neem hem uit de wieg, en leg hem op de baby tafel. Haal een schoone luier tevoorschijn en begin de noodige veiligheidsspelden los te maken. Ondertusschen nog steeds geween, niet hevig, maar pruttelend. Op het moment dat de natte aanraking ophoudt, weg huil, het toetje klaart op en in 9 van de 10 gevallen verschijnt er een lachje waar je zoo verliefd van zou worden als dat te pas kwam. Dan is het net of na een druilregen plotseling de zon doorbreekt (om maar eens een afgezaagd beeld te gebruiken). Hoe dan ook, het is allerschattigst. En als het dan een beetje wil komt er een geluidje te voorschijn dat hij slaakt om te laten hooren dat alles nu weer in orde is en waarbij hij zoo geweldig lollig kijkt dat zelfs de hevigste kinderhater er door zou moeten worden gewonnen.
Inmiddels maakt Henkje ook goede veranderingen. Hij heeft vanmorgen met me getelefoneerd, maar me er niet uit herkend. Hij kwam me tenminste even later vertellen dat: Henkje al met de telefoon met Mommeneer (meneer) praten mette (met de) Pakanbaroe. Mette Mommeneer Roos Henkie al praten!" Mommeneer Roos is iemand (landbouwconsulent te Padang, 2 keer hier geweest) die op Henkje veel indruk gemaakt heeft. Ieder oogenblik houdt hij denkbeeldige telefoongesprekken met hem: Ja, hallo, ja o ja, ja met Pakkebaroe, ja, met mommeneer Roos? ja, ja, oja, dag! En dan is het gesprek afgeloopen. De echte telefoon was wel een sensatie, want hij wees op z'n oor en zei: Mommeneer heeft hier praten mette Henkje. Dan zeg ik dat het mooi is en dat hij nu weer naar huis moet: Pappa oppe (op de) kantoor? Ja Henkje, en Henkje naar huis hè. Dan zegt hij resoluut: Ja, en verdwijnt en zegt: Daag net als ik hier aan't eind van mijn brief. Daag, Frits.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1880-1945; Pieters cv 1893-1915

Het is weer eens tijd voor een update van de informatie rond Pieter Deys. Ik probeer zijn 'werkzame' leven op een rijtje te zetten e...