Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. Het gaat hier om een deel van de geschieden

Mijn foto
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. De informatie komt van foto's en brieven van Pieter Deys (1880-1945), de vader van Katy (1904-1977) Frits (1906-1949) en Adolf (1908-1940). Pieter was getrouwd met Sophia Draaijer (1872-1932). Frits trouwde met Els Nelson (1908-2004). Zij kregen 4 kinderen, mijn vader Henk (1932-2023), Willem (1934? als baby overleden), Bob (1935) en Els (1937).

dinsdag 3 mei 2022

September 1936 (5); dikke pattepoef

Els schrijft medio september weer een vlieg-brief, met name gericht aan haar ouders. Het epistel is moeilijk te ontcijferen, doordat het aan twee kanten is beschreven en de inkt doordrukt. Maar een beetje puzzelen kan geen kwaad. Het relaas begint in ieder geval met een verslag van 'de knalfuif' in Fort de Kock, waar het echtpaar De Jong ook enorm van genoten heeft.
'Het was een gezellige [?] die om 10 u. geopend werd met een toespraak van de A.R. op prinses Juliana + verloofde + koningin en het glas champagne dat er gratis bij geleverd werd maakte ook een reusachtige indruk. We hoorden dat er 6 kisten champagne verkocht waren en de stemming was buitengewoon aardig, wel bijzonder omdat er op 31 Augustus ook al een fuif was geweest en zoo pal op elkaar is er meestal geen animo voor, maar dat viel ditmaal erg mee. Wij waren 31 Augustus gezellig thuis gebleven en apprecieerden deze avond weer. Had m'n zwarte receptiejurk van de G.G. tot avondjurk gepromoveerd wat erg goed uitgevallen was gelukkig. We bleven laat en kwamen met daglicht thuis. Henkje was al uit bed, dus van slapen kon er niet veel komen, maar ja, dat moet je ervoor over hebben. 
Verder met belangstelling alle berichten van de radio over Holland gevolgd en vanmorgen het verslag van de aankomst van de nieuwe G.G. + volksraad, de overgave en overname en tenslotte het vertrek van de oude G.G. met de Sibajak.*/** Toen we de fluit hoorden realiseerden we ons wel even dat we daar ook op hadden kunnen zijn als we het verlof niet hadden uitgesteld, maar dan hadden we het mooie weer ook niet gehad!
Verder morgen hoog bezoek van de 2 A.R.'s Fanoy en Nijdam, de laatste van Padang, voor dewelken ik een uitgebreide rijsttafel zal laten aanrukken. Daar maak ik me tegenwoordig niet zoo druk meer over als vroeger.'
Er is een brief van Katy die vertelt dat het haar goed gaat, maar ze heeft wel een drukke baan. Els denkt dat het jammer zou zijn als ze door die veelesende baan het vetlaag, dat haar volgens een bijgevoegde kiek heel goed staat, weer zou verliezen. 
Els maakt zich een beetje zorgen over het uitblijven van informatie van vader. Ze hebben alleen verslag van zijn heenreis naar Engeland ontvangen.
Dan is er eigenlijk alleen nog nieuws over een aanstaande tennismatch. 
'Voor de grap doe ik ook mee, je slaat er tenminste een mooie single set uit, en spant je eens goed in, ook goed voor de slanke lijn. Ben nu al een paar weken aan het drinken van kruschen salz met lauw water, een vieze smaak hoor, maar als het nou helpt.***Jullie mogen me niet terugzien als een dikke pattepoef Pa en Ma en dat we mekaar binnenkort zien is nu heelemaal vast door het huurcontract met die dame dat nu getekend is volgens jullie laatste vliegbrief [...] amuseren jullie je maar te Lunteren.'
Els komt nog met een bestelling, voornamelijk aanvulling van het servies en 'denkende wielen' voor een serveerwagentje, plus 'echte fijne dofzijden kousen beige, niet te licht.'
En nu we toch bezig zijn, nog vormpjes op bakgebied, kleine tafelkleedjes, 6 stevige handdoeken, een teacosy met ritssluiting, 'dus een taarttas had ik ook graag', 'een gezellig modern theelichtje voor de trekpot', verder wat gezellige goedkoope hoedjes en wat schoenen en jurkengoed. Tot slot:
'Misschien voor Henkje een autoped, want dat is z'n hartewensch.'
En dan nog een 'Oh ja, ook nog wat van dat band met poppetjes erop om kinderdoekjes mee af te zetten b.v. 2 patroontjes ieder 3 el.'
Als dat allemaal maar in de koffers past, denk ik zo.

*De gouverneur-generaal jonkheer De Jonge werd opgevolgd door jonkheer Tjalda van Starkenborgh. De reden van vertrek van De Jonge was een medische (hij had iets aan zijn blaas), maar hij vertrok met gemengde gevoelens.
De Jonge heeft zijn herinneringen ook opgeschreven.
Tjarda van Starkenborgh was officieel de laatste gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Bij uitbreken van de oorlog bleef hij in Indië, vervolgens zat hij gevangen op Formosa en in Mantsjoerije. Na de oorlog werd hij diplomaat en was hij betrokken bij het onderzoek naar Greet Hofmans (affaire).

**De Sibajak, 'de rijke' genoemd naar een vulkaan op Sumatra, werd in 1927 te water gelaten en ging voor de koninklijke Rotterdamse Lloyd varen op Nederlands-Indië. Het schip bood plaats aan 1935 passagiers in 4 klassen. In 1935 werd grondig verbouwd om aan de nieuwe wensen en eisen te kunnen voldoen. Tijdens WOII werd het gebruikt als (Engels) troepen- en transportschip en na de oorlog als charter voor de Nederlandse regering. In 1959 voer het z'n laatste reis om in Hong Kong te worden gesloopt. 

***Kruschen Salz was in de jaren '20 en '30 een bekend 'medicijn', dat van Britse makelij was. Hoewel het was ontwikkeld om verstoppingen tegen te gaan, werden er allerlei voordelen aan toegeschreven, zoals verjonging, vitaliteit en levendigheid. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1880-1945; Pieters cv 1893-1915

Het is weer eens tijd voor een update van de informatie rond Pieter Deys. Ik probeer zijn 'werkzame' leven op een rijtje te zetten e...