Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. Het gaat hier om een deel van de geschieden

Mijn foto
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. De informatie komt van foto's en brieven van Pieter Deys (1880-1945), de vader van Katy (1904-1977) Frits (1906-1949) en Adolf (1908-1940). Pieter was getrouwd met Sophia Draaijer (1872-1932). Frits trouwde met Els Nelson (1908-2004). Zij kregen 4 kinderen, mijn vader Henk (1932-2023), Willem (1934? als baby overleden), Bob (1935) en Els (1937).

vrijdag 27 mei 2022

November 1936 (2); zijn glundergezichtje

Er is er een jarig, dus wat schrijft Els:
'Vandaag een reuze feestdag Henkje jarig en zoo mooi dat de briefkaarten van PaMa + Katy op tijd kwamen, gisteren avond toen we z'n tafel met de cadeaus aan het klaar zetten waren. Die briefkaarten kwamen er ook op te staan en het was met de bloemen een feestelijk geheel. 
Van z'n pappie en mammie kreeg hij een mooie boot die echt varen kan, die hij schitterend vond en die vanmorgen dan ook prompt in het meer gedemonstreerd werd. 
Van Opa en Oma de kaart met de autoped belofte en een fluweelgummi varkentje dat jullie vroeger stuurden, en dat 'ie erg mooi vond en nu mee naar bed heeft. Zouden jullie voor Bobbie ook nog eens zooiets kunnen meenemen, want hier zijn ze niet te krijgen en als cadeau voor een baby is het ook eenig, neem er maar wat stuks van mee.
En van opa Deys de doos met stempelkussen en voorbeelden datie eigenlijk voor z'n 3e verjaardag had gekregen, maar we vonden het nog wat wijs voor hem en hebben het bewaard tot nu en het is een succes geworden. 
Verder een doos met celluloid artikelen en een groote doos met 12 lampions, die vanavond aangestoken werden, wat een eenig gezicht was, een feestelijke stemming. Van tante De Jong kreeg hij een fietslamp en van tante van Zanen een autootje. 
Of hij dus verwend is, en de heelen dag was ik tot zijn beschikking. Hij zei vanmorgen opeens: "Wel bedankt voor de fijne dag, als mamma jarig is krijg mamma ook cadeautje van Henkje, nog hoeveel nachtjes slapen is mamma jarig." Jullie had zijn glundergezichtje moeten zien toenie de tafel met cadeaux zag en de 4 kaarsjes erop brandend en de versierde stoel, "die ook jarig was".
Over onszelf nog het nieuws dat we Maandag [?] naar Fort de K. zijn geweest mèt Henkje, erg genoeglijk, er was een plantersvergadering en een drukte opeens. Bobbie was thuis onder de zorg van tante de Jong, dat was voor hem het beste. We gingen half 8 en waren om half 3 weer terug. We hebben nog gezwommen en Henkje heeft zijn kunsten getoond.' 
Er is bezoek geweest van de resident, met de A.R. in zijn kielzog. Frits schrijft erover dat die beiden ooit in Manindjau als controleur hebben gezeten, dus dat hij zelf de derde generatie is. Het is een gemoedelijk bezoek, ze blijven niet eten, maar Els heeft voor de gelegenheid wel een nieuwe jurk gemaakt die haar goed zit. Van de buurdame heeft ze geleerd hoe ze smockwerk moet maken, dus dat heeft ze toegepast. 
Ondertussen komen de diverse rollen met drukwerk, zowel van PaMa als van vader binnen, dus er kan weer heerlijk gelezen worden. En dan kan er op de radio ook nog naar Chopin geluisterd worden. 
Dus eindigt Els 'als een tevreden moeder van een 4 jarige zoon! en binnenkort nog een van één jaar.' 
Frit voegt maar weinig toe, want Els heeft hem maar een half velletje overgelaten. Hij weet dat de boot in Singapore op dinsdag aankomt en er dan als het schema niet gewijzigd wordt op donderdag een aansluiting naar Pakan Baroe kan worden genomen. Vliegen is nog niet mogelijk.  Omdat Els al verslag van de verjaardag heeft uitgebracht, hoeft Frits daar ook geen woorden meer aan vuil te maken, behalve dan: 'Wat een leeftijd al. Nog twee jaartjes en hij moet naar school.' 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1880-1945; Pieters cv 1893-1915

Het is weer eens tijd voor een update van de informatie rond Pieter Deys. Ik probeer zijn 'werkzame' leven op een rijtje te zetten e...