Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. Het gaat hier om een deel van de geschieden

Mijn foto
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. De informatie komt van foto's en brieven van Pieter Deys (1880-1945), de vader van Katy (1904-1977) Frits (1906-1949) en Adolf (1908-1940). Pieter was getrouwd met Sophia Draaijer (1872-1932). Frits trouwde met Els Nelson (1908-2004). Zij kregen 4 kinderen, mijn vader Henk (1932-2023), Willem (1934? als baby overleden), Bob (1935) en Els (1937).

maandag 29 november 2021

November 1934 (5); daar is 'ie dan

Els schrijft over de begroting van verlofsuitgaven en Londensche plannen. Pieter:'(heb een goed boardinghouse adres voor jullie: 4/6 bed and breakfast, 77 Gower street; very central; noteer dit in je adressenboekje)'.
[Inmiddels zit op dit adres het Arran House Hotel.] Met de lage stand van de pond, moet het lukken. Ook België en Frankrijk zijn goed te doen en 'als Duitschland met z'n marken zoo blijft is dat ook bizonder goedkoop.' Van een tientje per dag, moeten ze dik overhouden. 
'Taartbeschrijving zeer duidelijk. Wat 'n werk. 't Is toch maar fijn Frits als je een vrouw hebt die haar genegenheid in zulke schoone, tastbare en heerlijke vormen weet te uiten en wil uiten. Ja Salomo, met al zijn ervaring op vrouwengebied, weet ook de werkelijke huisvrouw te waardeeren.'
 En....daar is 'ie dan eindelijk. Adolf heeft Frits en Els geschreven en Daisy zelfs ook. Ik denk dat ze Frits en Henk hebben gefeliciteerd met hun verjaardagen. 
'Ik ben daar erg blij om want dat wil toch duiden dat hij der familie nog niet geheel en al is afgestorven. Dan is er nog hoop op de toekomst [...] En dan zag ik nog een prachtzin in Esje's brief. "We hebben hier in Indië allang afgeleerd te veroordeelen of te oordeelen!" Dat is een stuk wijsheid dat vele menschen op zeer late leeftijd deelachtig worden. Maar als je dat al zoo jong te pakken hebt is dat een niet te versmaden aanwinst.'
Pieter schrijft uitgebreid over de reis van de K XVIII*:

Het was in deze tijd dat 'donker Afrika' nog vrijwel geheel gekolonialiseerd was door West-Europese mogendheden die veel missionarissen uitzonden en dat Paul Julien (1901-2001) op expeditie ging naar dit werelddeel. Hij zou tussen 1926 en 52 bijna dertig reizen maken. Daarbij trok hij met een karavaan van inheemse dragers het oerwoud in om antropologisch onderzoek te doen (onder andere naar de oorzaak van slaapziekte). Na de Tweede Wereldoorlog zou hij met zijn verslagen heel bekend worden. Hij was de eerste die onderzoek deed naar de verwandschap onder pygmeeën, hun levenswijze en wereldbeeld. 
Eind november 1934 gaat Pieter naar de laatste lezing van een cursus over Afrika die hij volgt aan de Rooms-Katholieke Volksuniversiteit. 
Deze lezing van Paul Julien zal gaan over pygmeeën.
'Die man gaat telkens een half jaar naar Afrika en komt dan weer een half jaar naar Utrecht om de resultaten van zijn werk vast te stellen. Hij maakt schedel- en neusmetingen en neemt bloedproeven. Van elke gemeenschap brengt hij 1000 bloedproeven mee terug, die bij vele stammen, sommige nog kannibalen, heel moeilijk te krijgen zijn. Ik dacht nog aan de vele tochten die Frits daar op tourneé onderneemt in bosch en rimboe [...] Dan is de Uivertocht wel één heldensnelheidsonderneming, maar dat taaie, volhardende trotseren van allerlei ongemak en gevaar staat toch veel hooger als menschelijke prestatie. Alleen de groote menigte weet er niet veel van - of liever heelemaal niet.'


* Deze campagnetocht van 23.000 zeemijlen, was vooral bedoeld om de eer van de marine te herstellen. De innovatieve zwaartekrachtmetingen van professor Venig Meinesz waren een belangrijk onderdeel van de reis. Over de reis is een documentaire gemaakt, 20.000 mijlen over zee.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1880-1945; Pieters cv 1893-1915

Het is weer eens tijd voor een update van de informatie rond Pieter Deys. Ik probeer zijn 'werkzame' leven op een rijtje te zetten e...