Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. Het gaat hier om een deel van de geschieden

Mijn foto
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. De informatie komt van foto's en brieven van Pieter Deys (1880-1945), de vader van Katy (1904-1977) Frits (1906-1949) en Adolf (1908-1940). Pieter was getrouwd met Sophia Draaijer (1872-1932). Frits trouwde met Els Nelson (1908-2004). Zij kregen 4 kinderen, mijn vader Henk (1932-2023), Willem (1934? als baby overleden), Bob (1935) en Els (1937).

maandag 22 november 2021

Oktober 1934 (6); raadselen

Wie het weet mag het zeggen; ik weet niet waar het volgende aan refereert.
Het betreft een brief aan 'Den Hoogedelgestengen Heer Kolonel Gijsberti Hodenpijl'. Waarin Pieter meldt dat hij de eer heeft twee briefkaarten uit een serie van vierentwintig te sturen, die hem mogelijk zullen interesseren. Ze komen uit opgeruimde archieven van de firma Van Kempen (?) uit Voorschoten die Pieter heeft, omdat hij 'postzegelkundig verzamelde'. 
'De correspondentie loopt van 11 Februari 1879 tot denzelfden datum 1880 en toont aan dat de toenmalige Majoor Gijsberti Hodenpijl heel wat moeite heeft gehad om het geschenk van het leger aan Z.M. Willem III uit handen van de fabrikanten te krijgen.'
Pieter wil in verband met 'tijdsomstandigheden' van de curiosa af en wil daarom weten of het stel briefkaarten waarde heeft voor het familie-archief. Een offerte ontvangt hij graag. 
Het betreft duidelijk een historisch gegeven, maar ik kan hier zo gauw niets over vinden. 
Ik heb ook geen idee of er uitsluitsel volgt. 
De volgende dag stelt Pieter een brief op aan E.W. Ditchburn Esq. 32 Fairfield Road in New-Castle on Tyne. Deze brief (in het Engels) verklaart dat, omdat er geen antwoord is gekomen na diverse pogingen tot contact met Ditchburn, diens vrouw en zus, Mrs. Koek-Chamers heeft besloten de zaak nu in eigen hand te nemen. Mevrouw Koek neemt aan dat het verzoek tot terugbetaling Ditchburn mogelijk nooit bereikt heeft, omdat zij hun vriendschap nog steeds hoog acht, dus geen andere reden ziet. Ze begrijpt niet dat de manier waarop zij Ditchburn heeft geholpen toen hij dat nodig had, nu zij haar geld terugvraagt, met zulk verachtelijk gedrag wordt beantwoord. Ze vraagt immers niet om hulp, maar gewoon om terugbetaling. En dan nog, schiet ze erbij in, 'on account of the difference in exchange.'
Als Ditchburn geen gezichtsverlies vreest tegenover mevrouw Koek-Chambers, dan misschien toch wel tegenover de goegemeente, mocht er een rechtszaak van komen, dus dringt Pieter aan op betaling over 2 weken. 
'Three long years of friendly, nice, patient attempts have all failed to get a reply from you. So now let the judge see what he thinks of it.' 
Hier hebben we dus nog een raadsel.
Wie is Ditchburn en om wat voor lening (?) gaat het?
Mrs. Koek-Chambers is al ter sprake gekomen. Zij is de ex van George Chambers, Jacomijntje, Koekie, de vrouw waarmee Pieter en Adolf naar Brussel zijn geweest, die hij ooit toen zij griep had liefdevol heeft verzorgd en waar hij mogelijk een relatie mee heeft of heeft gehad. Hij heeft nooit echt over haar gescheven in de brieven die ik heb, gericht aan zijn kinderen. Ik heb geen idee hoe innig de twee met elkaar waren of zijn. En esq. Ditchburn is net zo'n enigma, helaas.
Wat is dat toch jammer, want wat zou het heerlijk zijn om te weten dat Koekie bij Pieter op schoot zit, terwijl hij een brief voor haar opstelt om haar te helpen met een oude kwestie. Hij doet het graag voor haar, want ze hebben het, na een moeilijke tijd, waarin hun liefde geheim moest blijven, nu toch best voor elkaar. Pieter houdt van zijn onafhankelijkheid, dus vindt het wel goed zo. Geen wurgend huwelijk meer, geen verplichtingen, maar wel liefde en warmte. 
Hoe was het echt? Geen idee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1880-1945; Pieters cv 1893-1915

Het is weer eens tijd voor een update van de informatie rond Pieter Deys. Ik probeer zijn 'werkzame' leven op een rijtje te zetten e...