Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. Het gaat hier om een deel van de geschieden

Mijn foto
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. De informatie komt van foto's en brieven van Pieter Deys (1880-1945), de vader van Katy (1904-1977) Frits (1906-1949) en Adolf (1908-1940). Pieter was getrouwd met Sophia Draaijer (1872-1932). Frits trouwde met Els Nelson (1908-2004). Zij kregen 4 kinderen, mijn vader Henk (1932-2023), Willem (1934? als baby overleden), Bob (1935) en Els (1937).

maandag 6 september 2021

Mei 1931 (2); Aurore's roomijs

Het rommelt in Europa. Het Rotterdamsch Nieuwsblad heeft op de voorpagina van 11 mei '31 onder andere het volgende nieuws: in Spanje zijn bloedige opstootjes tussen monarchisten en republikeinen. Hitler houdt een toespraak waarbij 5000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn, waardoor er nog eens 3000 moeten worden geweigerd. In Hamburg wordt met glazen en stoelen gegooid als iemand daar een rede wil houden over Hitlers verraad van het Duitse volk. En in Roemenië schijnt Carlos II (zie foto) enorm onder de plak te zitten bij mevrouw Loepescoe (Elena Lupescu, eigenlijk Marga Wolff geheten), waardoor het in de Roemeense politiek wel eens goed fout zou kunnen gaan.

Ik zal even bijwerken hoe het rond deze datum met diverse familieleden en contacten gaat:
- Tante Nella is door 'het Department' verzocht toch nog even op honk te blijven. Ze heeft een tijdelijk postadres in Durban (Zuid-Afrika).
- Adolf moet van Pieter naar de Royal Academy, waar een nieuwe tentoonstelling is geopend en een schilder is geroyeerd omdat hij op fotografische vergrotingen had geschilderd. 
- De loge in Bussum (?) groeit als kool en er moet een emergency-meeting worden belegd om door de kandidaten te komen.
- '...bij Oom Ko en Tante Mien [een zuster van Pieter] groeien de kinderen als kool en er schijnt in hun tuin nog maar steeds plaats te zijn voor nieuwe aanplant. Ze schijnen ook niet bang te zijn voor de tegenwoordige zeer algemene economische ziekte, die we in rubber, tarwe, koffie, katoen en alle andere producten vinden, n.l.: - overproductie. Enfin, als je maar gezond bent en werk en zaken gaan goed, dan zal zich alles wel redden.'
- Ahlrich Lührs doet de groeten aan Frits en Els en vindt het vreemd dat hij geen reactie heeft gekregen op zijn luchtpost. 'Hij is druk aan de studie en denkt binnen een jaar geheel klaar te zijn.'*
Het blijft een tijd stil, of een aantal brieven ontbreekt. Van 3 juni is er alleen een kattenbelletje. Hierin melding van een prijsvraag die Pieter bij de loge Aurore heeft uitgeschreven, 'veel werk maar ik heb de satisfactie dat heel Rotterdam weer zit te piekeren.' Er moet met de letters 'Aurore's roomijs' een zin gevormd worden en de winnaar maakt daar het volgende van:
'Aurore's Uitstekende Roomijs Ontlokt Rake En Soms Recht Ontroerende Ontboezemingen Meestal In Juichende Stemmingen.'
- Het lijkt erop dat Frits al langere tijd tobt met zijn oor, en dat ze in Indië in spanning zitten of het militaire dienst en/of overplaatsing wordt.
We zullen zien.

* Waarschijnlijk is dit de Ahlrich Lührs die in dit artikel wordt aangehaald. Hij werd geboren in 1904 en overleed in 2003, was opgeleid tot jurist en werkte aanvankelijke bij de gemeentelijke reinigingsdienst in Rotterdam. Vanaf 1941 was hij 'geheime verbindingsman' tussen loyale ambtenaren op het stadhuis en de burgemeester van Oud-Kralingen.  Mogelijk is hij gelauwerd tot officier in de orde van Oranje-Nassau. Ik vind van zijn hand naast het werk De ambtenaar in onze samenleving ook een in 1953 voor de gemeente Rotterdam opgesteld Rapport inzake opheffing onmaatschappelijke gezinnen. Er is nog veel meer over deze markante man, met een uitgesproken mening, te vinden door hier op zijn naam te zoeken. Zo riep hij ambtenaren op om 'geen angst te tonen voor hun eigen overtuiging.'
Na zijn pensioen in 1969 blijft Ahlrich speciaal-adviseur van de burgemeester.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1880-1945; Pieters cv 1893-1915

Het is weer eens tijd voor een update van de informatie rond Pieter Deys. Ik probeer zijn 'werkzame' leven op een rijtje te zetten e...