Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. Het gaat hier om een deel van de geschieden

Mijn foto
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. De informatie komt van foto's en brieven van Pieter Deys (1880-1945), de vader van Katy (1904-1977) Frits (1906-1949) en Adolf (1908-1940). Pieter was getrouwd met Sophia Draaijer (1872-1932). Frits trouwde met Els Nelson (1908-2004). Zij kregen 4 kinderen, mijn vader Henk (1932-2023), Willem (1934? als baby overleden), Bob (1935) en Els (1937).

donderdag 9 september 2021

Oktober 1931 (3); meer of minder waar

Naast felicitaties van deze en gene, gaat er ook een pakje met cadeaus en bestellingen op de bus. Daarin een heuse Ierse pijp, haakwerk van moeder waarvan Els een kussen kan maken (de voering wordt ook bijgeleverd), diverse reclame-artikelen die nuttig kunnen zijn, een mooi potlood, een metalen spiegel, een leren sigarettenetui en een -pijpje, dobbelstenen (in een fles) en maar liefst 5 boeken: Stalkey & Co, Traffics and Discoveries, The Day's Work, Actions and Reactions en Plain Tales from the Hills.  Dit is allemaal werk van Kipling.* 
Pieter wil graag een lijstje van alle werken die Els en Frits nu van deze auteur hebben, opdat er later aangevuld kan worden.
'En dan volgt in ieder geval Omar Khayyam nog.** 
Want Frits schrijft in zijn brief als een p.s.:
'Mocht er soms nog geld over zijn van de f 10,- die ik mag besteden en waarvoor jij Kiplings zou kopen, dan zou ik ook nog graag de Rubayiat van Omar Khayamm hebben.'
Pieter maakt uit de brieven op dat Frits en/of Els is/zijn begonnen met bijbellezen en cellostudie. Hij vindt het beide heel nuttig. 
'De bijbel is een zoo belangrijk boek geworden door den strijd die er om gestreden is en nog gestreden wordt, dat meerdere kennis daarvan jullie ongetwijfeld van nut zal zijn. Bovendien zijn er ook historische bizonderheden, die meer of minder waar, toch de toenmalige Oostersche mentaliteit en toestanden weergeven. Daarbij scherpt critisch lezen van dat boek het verstand. Want hoopies dingen kan je al direct als fantasie betitelen en andere in verband met de rest voor onmogelijk verklaren.'
Pieter zelf gaat aan kritisch onderzoek van het spiritisme beginnen. Van zijn bezoek aan London is overigens niks terechtgekomen, want augustus was 'een allerberoerdste maand', dus moet hij tot januari hard werken om de schade in te halen. 

* Rudyard Kipling (1865-1936), geboren in Brits-Indië, was een schrijver van korte verhalen, gedichten, romans en kinderboeken. Hij kreeg in 1907 de Nobelprijs. Hij is bekend om zijn bewondering voor het Britse imperialisme en zijn omschrijvingen van Britse soldaten in India. Kipling woonde zowel in Engeland als in India en bracht veel tijd door in Zuid-Afrika, waar hij een woning kreeg van Cecil Rhodes. Hier zou zijn idee dat de hele wereld gebaad zou zijn bij een Westerse 'cultivering' alleen maar sterker worden. Deze overtuiging zou hem later in zijn leven echter niet in dank worden afgenomen en hij stief als een vrij impopulair schrijver. 


** Omar Khayyám was een Perzische wiskundige, astronoom, filosoof, schrijver en dichter geboren en gestorven in Iran (1048-1131). Zijn naam betekent tentmaker, wat mogelijk zijn vaders beroep was. Zijn astrologische observaties in Esfahan zouden leiden tot aanpassing van de kalender. In het Westen werd hij vooral beroemd om zijn kwatrijnen en dat is weer vooral te danken aan Scott FitzGerald, die er mogelijk een wel hele vrije vertaling van maakte (uitgegeven in 1859). In de verzen (de Rubayiat) verwoordt Omar zijn gedachten over het eeuwige, de vergankelijkheid, onzekerheid van het leven en de relatie tussen mens en God. Hij bespot religieuze zekerheid en verwoord de kwetsbaarheid en onwetendheid van de mens. Al deze levensvragen probeert hij te pareren door te vertrouwen op de vluchtige en sensuele schoonheden van het materiële leven, maar hij blijft zichzelf diepe vragen stellen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1880-1945; Pieters cv 1893-1915

Het is weer eens tijd voor een update van de informatie rond Pieter Deys. Ik probeer zijn 'werkzame' leven op een rijtje te zetten e...