Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. Het gaat hier om een deel van de geschieden

Mijn foto
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. De informatie komt van foto's en brieven van Pieter Deys (1880-1945), de vader van Katy (1904-1977) Frits (1906-1949) en Adolf (1908-1940). Pieter was getrouwd met Sophia Draaijer (1872-1932). Frits trouwde met Els Nelson (1908-2004). Zij kregen 4 kinderen, mijn vader Henk (1932-2023), Willem (1934? als baby overleden), Bob (1935) en Els (1937).

vrijdag 31 december 2021

Oktober 1935 (4); een ijskelder

Katy kondigt een bezoek aan haar vader aan met een expresse briefkaart 'Kom me om 6 uur van den trein halen". Pieter denkt, misschien na die venijnige brief aan zijn zoon, dat ze wel onenigheid gehad zal hebben met het bestuur, maar daarvan lees ik niets.
'Enfin, als gehoorzaam vader stond ik punctueel aan het D.P. en daar kwam ze aangetippeld. Ze had trek in een boterham, moest hevig 'n kleine boodschap doen en wou daarna direct naar een theater. Ze moest eenvoudig een verzetje hebben. 
De boterham en de plas kunnen dicht bij het station worden afgevinkt. Daarna gaat het naar het Grand Theater.* Daar gaan ze naar de film Kruistochten.
''n Monumentale film van De Mille. Grootsch en machtig van opzet - historisch heel aardig getrouw - correct van aankleeding en bewapening - plus een heel aardige draad door de geheele verhandelihng van de liefdesbetrekkingen van Ricghard Leeuwenhart. A.1.'**
Eenmaal thuis is het al half tien. Dan moet Pieter het avondeten nog voorschotelen. Gelukkig heeft hij vooraf van kranten en kussens een hooikist gemaakt, dus is de rijst klaar en hoeft hij alleen nog maar de tomantensaus op te warmen. 
'De sla stond klaar en 'n pie van kalfsvleesch. Daarna vaten gewasschen, 'n rummietje gespeeld en toen naar bed.'
Maar zo simpel blijkt dat nog niet te zijn.
'En dat paskwil moet ik jullie vertellen. Op het logeer-dakkamertje staat 'n divan. Daarop een paar molton dekentjes. Daarop een zachte matras, waar je zoo in zakt. Vervolgens lakens en TWEE DIKKE WOLLEN DEKENS. Daaroverheen een dichtgeweven divankleed, daartusschien in een warme waterzak en toen roept die ijspegel dat ze het nog zoo koud had. Ik heb toen mijn dure Perzische tapijt van F 17,- in de geheele lengte over haar heen gelegd en op haar voeten die zware bruine vacht die je je nog wel herinnert. Die Pers was niet zoo' breed dat hij aan alle kanten er over heen hing, maar dat was toch plus vacht het vrachtje welletjes. Des anderen daags vroeg ik vol belangstelling toen ik met de thee boven kwam of ze het niet TE warm had gehad in die broeikast. "O nee! Ze had zich niet durven verroeren, want aan alle kanten was het nog een ijskelder." Nah......Als die ooit een vent uitzoekt mag ze er wel eentje hebben die doorlopppend 43 graden koorts heeft, dan komt ie naast Katy net mooi op temperatuur.'
De rest van de dag verloopt aangenaam, met veel discussies die Pieter goed doen, omdat hij niet zoveel aanspraak heeft.
'Bovendien is Katy in discussies veel in haar voordeel verandert. Vroeger WIST ze alles en verkondigde op allerlei: evangelische zekerheden. Nu geeft ze bescheidelijk een opinie en redeneert en holt niet in een hoek van 45 graden van het argument weg. Epauletten hoor Kaatje.'t Was echt gezellig.'

* Het Grand Theater in Rotterdam was, evenals de theaters in Den Haag en Amsterdam, eigendom van Tuschinski. De art-deco inrichting leek erg op die in Amsterdam. Het was aanvankelijk een van de grootste bioscopen in Nederland, maar voor andere voorstellingen werden er (in 1923) 300 stoelen verwijderd om plaats te maken voor een podium. Zoals zoveel gebouwen, zou het bij het bombardement in 1940 worden verwoest.

** The Crusades is een Amerikaanse avonturenfilm uit 1935 van Cecile B DeMille. Dit twee uur lange spektakelstuk werd in Nederland uitgebracht als De Kruistochten. Het verhaal gaat over de Engelse koning Leeuwenhart die onder een huwelijk uitkomt door op kruistocht naar het Heilige Land te gaan. Zo ontmoet hij in Marseille de mooie Berengaria waar hij een romance mee krijgt.
Hier meer over deze film.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1880-1945; Pieters cv 1893-1915

Het is weer eens tijd voor een update van de informatie rond Pieter Deys. Ik probeer zijn 'werkzame' leven op een rijtje te zetten e...