Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. Het gaat hier om een deel van de geschieden

Mijn foto
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. De informatie komt van foto's en brieven van Pieter Deys (1880-1945), de vader van Katy (1904-1977) Frits (1906-1949) en Adolf (1908-1940). Pieter was getrouwd met Sophia Draaijer (1872-1932). Frits trouwde met Els Nelson (1908-2004). Zij kregen 4 kinderen, mijn vader Henk (1932-2023), Willem (1934? als baby overleden), Bob (1935) en Els (1937).

zondag 17 oktober 2021

December 1932 (5); Hello world

Kijk naar de antenne die een paar keer rond de knoppen van het jassenrek is gedraaid en luister mee naar de radio, samen met de wereldreiziger die nu via een Engelse zender weer de wereld afreist. 
Via de radio worden 'wishes and greetings to and from all parts of the empire' uitgezonden:
'Happy Xmas to you all, Adelaide, North Borneo and Labuan, Malay States, Singapore, Burma,.......Hallo good luck to all you Hindostan, Ceylon, Seychelles, Mauritius.......Hallo Cape Town....ons wens jullie veels geluk - happy Xmas.....! How is it in your part?'
En hier spreek Kaapstad, waar het zomer is en in de stad veel 'coloured people' rondlopen in hun vrolijkste kleding. De 'white population; verzamelt zich in de baai en op de berg.' And as we say in South Africa: "Alles sal reg kom!" Vanuit London 'good wishes to all the people in the Union of South Africa, Bechuanaland, Rhodesia, Tanganyiaka territory, Kenya, Somaliland, Soudan, Aden, Port Said....Hallo Port Said, is the "Empress of Britain" in port?'*
Nu krijgen we zomaar een inkijkje in de persoonlijke geschiedenis van Pieter, die wel weer het een en ander verheldert. Helaas is het het eind van de pagina, dus de ontbrekende tekst, na 'redacteur-eigenaar Masonic Journal of South Africa.....' blijft een raadsel, maar wat een hoeveelheid nieuwe gegevens!

En er volgt nog meer:
'Hallo Port-Said - de wereldoorlog - m'n carriere afgeknapt - terug naar Europa....Hallo Gibraltar - we varen tusschen gevaren van duikbooten en mijnen........'
Na 17 jaar is Pieter nu terug bij het punt waarop hij in Kaapstad begon: alleen. Maar dan wel drie kinderen rijker, al is die rijkdom verspreid over diverse afstanden. 
Maar Pieter beklaagt zich niet, zijn eisen zijn niet hoog en hij is snel tevreden. 
'[...] het "raster der jaren" maakt tevredener, berustender. Men wordt Spinozaïst. Waar je vroeger heftig tegen in opstand kwam dat beredeneer je nu bespiegelend; waar je aan mogelijke wereldhervormingen dacht heb je de ondervinding gekregen dat de wereld zijn eigen geschiedenis maakt., waar je geleden hebt door anderen daar wordt je vergevingsgezind door begrijpen en je vraagt als in 't "Onze Vader".....en verheef ons onze schulden gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren. '
Tweede Kerstdag vindt Pieter beduidend mooier klinken, als 'overgang van herdenking van een mystiek-mythisch gebeuren naar het allerdaagsche' dan Boxing Day, maar toch is het een dag die wakkerschut, want de deurwaarder is langsgeweest en Pieter moet f 250 betalen.
'Ik ga dus straks naar kantoor om gegevens te verzamelen die ik den Belasting Inspecteur Dinsdagmorgen kan voorleggen. Dan zal ik op kantoor f 50 plus kosten voor den deurwaarder klaar leggen en verder kan hij de vogeltjespip of de muizenhuig krijgen. Als hij komt dan ben ik naar den Inspecteur.'
Bij de brief, die afgesloten wordt met ''n speciaal klein knuffeltje voor H.P.,' zit nog een velletje 'uitsluitend voor heeren', dus dames, ogen dicht, want er staan natuurlijk de nodige moppen op, zoals deze:

'Gemoedelijke oude dame heeft al eenige minuten bij den groeteboer in den winkel gewacht en roept nog eens:"Volk!" Eindelijk komt het 12 jarig zoontje door een achterdeur en vraagt wat zij blieft.
Oude dame: Ik wacht hier al een heele poos; waar was je?
Jongetje: Neemt U me niet kwalijk, ik speelde met mijn Yo-yo.
Oude dame: Dat moet je niet doen ventje. Ga dan maar eerst je handen wasschen en geef me dan een paar kroppies sla.'

'Heer van meer gevordenden leeftijd is met jongere vrouw getrouwd en begeeft zich om raad naar zijn dokter.
Dokter: Ja, ja, ik begrijp er alles van. Ik zal u twee pilletjes geven. De eene kunt u hier alvast innemen en steek de andere maar bij U tot U versterking meent nodig te hebben. 
Na een maand komt de patient heel opgetogen terug en zegt: "Dokter, die pilletjes waren doodgewoon reusachtig. U zult zich herinneren dat ik er een in mijn vestzakje had gestoken. Nou, en toen ik thuis kwam was m'n horloge zelfs gaan staan.'

* Het passagierschip RMS Empress of Britain was vrijwel gloednieuw; te water gelaten in juni 1930. Het was eigendom van de Canadian Pacific Steamships ltd. met als thuishaven London. Er konden 1195 passagiers aan boord en het voer vooral op Quebec, maar in de winter werd het 'omgebouwd' tot een heus cruiseschip en voer het (firts class only) met maximaal 700 passagiers de wereld rond.  Om door het Panamakanaal te kunnen varen, was de romp relatief smal gehouden. 
In maart 1940 werd de Empress door een Duitse bommenwerper getroffen, de meeste mensen aan boord konden 'overstappen', maar 2 dagen later, bij de berging, of eigenlijk versleping, werd het door torpedo's in de flank geraakt en zonk het alsnog. Daarbij kwamen 25 bemanningsleden en 20 passagiers om.  Het was het grootste passagiersschip dat zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog, door een aanval van een onderzeeboot - die het schip 24 uur had achtervolgd.

De Schwedagonpagode op de heuvel van Singuttara is de grootste tempel van Myanmar. Met de bouw werd al in de vijfde eeuw voor Christus begonnen. De kegelvormige koepel is 98 meter hoog en bekleed met 50.000 kilo bladgoud en een enorme hoeveelheid edelstenen. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor boeddhisten. Telkens als het gebouw door aardbevingen werd beschadigd, werd het weer opgebouwd, met nog wat extra tempels ermheen. Zo groeide het hele complex uit.

p.s.: In 1916 is Pieter tijdelijk in Nederland, waarvandaan (Hilversum) hij een brief stuurt naar Engeland met een voorstel om via de vrijmetselaars een geheime bespreking te beleggen tussen de Engelse en Duitse machthebbers/oorlogsvoerders. Hij meldt daarin dat hij snel terug zal keren naar Transvaal. Mogelijk moest hij zijn terugreis echter in Port Said afbreken, in verband met de oorlog. Dat betekende dus het eind van zijn Zuid-Afrikaanse avontuur/carrière.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1880-1945; Pieters cv 1893-1915

Het is weer eens tijd voor een update van de informatie rond Pieter Deys. Ik probeer zijn 'werkzame' leven op een rijtje te zetten e...