Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. Het gaat hier om een deel van de geschieden

Mijn foto
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. De informatie komt van foto's en brieven van Pieter Deys (1880-1945), de vader van Katy (1904-1977) Frits (1906-1949) en Adolf (1908-1940). Pieter was getrouwd met Sophia Draaijer (1872-1932). Frits trouwde met Els Nelson (1908-2004). Zij kregen 4 kinderen, mijn vader Henk (1932-2023), Willem (1934? als baby overleden), Bob (1935) en Els (1937).

dinsdag 1 februari 2022

Eind januari 1936 (Els bis); bibit voor de kerk

Het wordt wel duidelijk dat de brieven van Els vooral van huiselijke aard zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet vreemd als je je bedenkt dat ze in een kleine gemeenschap thuis zit met twee kleine kinderen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat haar brieven vele kantjes bestaan (met uitzondering van de vliegbrieven waarvan de omvang beperkt moet blijven) en Frits tussen de bedrijven door ook nog wat berichten probeert te sturen. 
Na de vliegbrief volgt een uitgebreid schrijven aan Pa en Ma met veel van dezelfde informatie. Het bezoek aan de dokter in Fort de Kock was goed en Els weet nu dus dat ze zich niet teveel waarde moet hechten aan borstkindluiers. En over een te vermoeiend bezoek aan Fort de Kock voor Bobbie, had ze zich ook niet hoeven verontrusten. Hij is in een week tijd maar liefst 300 gram aangekomen. Het was bovendien echt een heerlijk uitje die de band met Hanraad tot een vriendschap heeft gemaakt. Zij en Van Zanen zijn allemaal ongeveer van dezelfde leeftijd, dus ze vormen een leuke groep. Ze tutoyeren elkaar inmiddels en Doortje H. die zelf een jongetje van negen maanden heeft, heeft op de kinderen gepast, zodat Els wat kon winkelen. Ook Frits heeft op een vrij moment de kinderen even onder zijn hoede genomen. 
Els moet wat jurken verstellen, omdat er vlekken op zijn gekomen (van een bordje sla en overtollige melk, om precies te zijn). Daarnaast is er nog een japon van crepe georgette waar ineens de gaten in zijn gevallen.  Veel dames verkeren al in opperste staat van paraatheid, alles in verband met dat G.G. bezoek. Els weet al waar ze zullen logeren en probeert eigenlijk een beetje onder de receptie uit te komen met het excuus dat het samenvalt met de borstvoeding van Bobbie, maar ze heeft nog bijna 2 maanden om hierover te peinzen. 
Ondertussen zullen de Hanraadjes weer snel in Bangkinang komen logeren, was de voorzitter van de landraad er om 's avonds een sandwich mee te pikken en arriveerde de pastoor net tijdens etenstijd, dus werd er een aardappel extra geschild.
'Het is een gezellige prater, alleen ben ik erg benieuwd wat hij precies van ons denkt. Ik hoop niet dat hij denkt nieuwe bibit [zaden] voor de kerk te hebben, hij heeft ons herhaaldelijk te logeeren gevraagd als we op Pajakombo mochten komen en kunnen op ieder uur van de dag binnenvallen. Een volgende keer gaan we er eens op bezoek als we tijd hebben.'
En dan komt er nog meer:
'Verder was er die dag ook de chef van de D.V.G. [De Volksgezondheid], dus de baas van de dokter hier, die nu min of meer op tournee moet, hij vat wat al te licht op. Wel een geschikte baas, een Jood en erg met zichzelf ingenomen. Al een man op leeftijd [?] die al heel wat meegemaakt heeft, en als alle Joden eenigszins rood getint en hevig anti Hitler. Hitler bevooroordeelt immers gemengde huwelijken als Raschenschade. Hier in Indië zijn er dan ook gevallen bekend van een niet toegestaan huwelijk en ook van een scheiding vanwege het huwelijk (20 jaar!) met een Indisch meisje. Die mijnheer gaat op z'n oude dag dus z'n leven beteren en hij neemt geen halve maatregelen want hij begint als het ware een nieuw leven met z'n jonge Duitsche kindermeisje. Het is Goepfert van de onderneming Hallaban bij Pajakumbo, die met een Juffr. Bäumen getrouwd is. Wij zijn er indertijd wel met de fam. v.d. Meulen nog eens geweest. Zij is een kinderjuffrouw op de onderneming geweest en nu wordt ze de vrouw des Huizes! Mevrouw G. wil niet scheiden dus hij zal haar wel moeten onderhouden en dat zal lang niet makkelijk zijn in deze tijden twee vrouwen. Maar ja, daar denkt de man op het oogenblik misschien niet aan, wel erge zielige geschiedenis voor zoo'n vrouw, maar aan de andere kant, wie weet hoe blij ze is dat ze van de man af is en toch ondersteund wordt.'
Wat een tragisch verhaal, zo tussen de regels door! Dan maar weer verder met de orde van de dag. Els beantwoordt een aantal vragen uit de brieven van haar ouders. Ze zullen de mogelijkheid op verlof niet verliezen als ze het uitstellen. Het is leuk dat Pa weer aan het schilderen is 'maar maak me dan een beetje slanker svp!' Het zou mooi zijn als PaMa hun woning kunnen verhuren als ze naar indië komen. De ogen van Bobbie zullen wel blauw blijven en wat zijn drinken betreft: 'reusachtig gaat dat en we moeten oppassen dat ie niet teveel schrokt, hij drinkt de laatste dagen weer meer dan ie eigenlijk volgens gewicht hebben mag, maar hij gedraagt zich puik.' Wel vervelend dat Ma in de lappenmand is geweest en zo aan het blaffen was. Met een extra boek uit de bibliotheek moet ze in het smerige weer maar lekker thuis blijven.
'Gelukkig dat die Vaporub zulke goede resultaten heeft en ik zal eraan denken als wij er eens last van mochten hebben, wat wel vaak het geval is. 
En wat leuk: 'Pa heeft direct het liedje van "Broekman" opgeschreven, dat wil ik Henkje leeren. Ik herinner me dat je het in Gorontalo nog voor me zong en dan dat ik op je knie [zat]. De wijs is zoo aardig de woorden herinner ik me niet meer.'*
Pa en Ma hebben kennelijk ook bericht gehad van tante Nel, geen familie natuurlijk, maar de zus van wijlen hun schoonzus.
'We wisten er niks van Ma, dat tante Nel zich niet zoo prettig voelde en bij boeren menschen gelogeerd is, kregen nog kortgeleden een gezellige brief met ook een kiekje van haar van Mei '35, waar ze nog erg flink op uitzag, ik kan het me dus niet voorstellen.'
Op de achterzijde van Els' brief hebben Frits en Pa nog een woordje geschreven. 

Het zou goed kunnen dat het hier gaat over: Broekman wou een pijpje roken. Luister hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1880-1945; Pieters cv 1893-1915

Het is weer eens tijd voor een update van de informatie rond Pieter Deys. Ik probeer zijn 'werkzame' leven op een rijtje te zetten e...