Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. Het gaat hier om een deel van de geschieden

Mijn foto
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. De informatie komt van foto's en brieven van Pieter Deys (1880-1945), de vader van Katy (1904-1977) Frits (1906-1949) en Adolf (1908-1940). Pieter was getrouwd met Sophia Draaijer (1872-1932). Frits trouwde met Els Nelson (1908-2004). Zij kregen 4 kinderen, mijn vader Henk (1932-2023), Willem (1934? als baby overleden), Bob (1935) en Els (1937).

donderdag 10 februari 2022

Februari 1936 (7); aan het rubberen

We gaan weer eens naar Indië, een dag nadat Pieter daar eindelijk de Douro op vaart, schrijft Els aan haar ouders. De tijd vliegt en de kinderen houden Els flink bezig. De lectuur die regelmatig uit Nederland en ook nog van vader binnenkomt, is zeer welkom. Els probeert zo uit een Engels receptenboek dat Pieter heeft toegezonden een beetje van die taal te leren of op te halen. Met een roman kan dat ook, daar kun je de betekenis wel uit de context opmaken, maar recepten dwingen je om naukeurig te zijn, dus ook echt de termen op te zoeken. Er zijn ook weer talrijke postzegels binnengekomen, zowel van Pa als van vader. 
Nu moeten we uit de losse stukjes maar opmaken waar Els het eerder over had, toen ze over het manuscript schreef. Frits heeft het haar voorgelezen en het is een reisverslag dat Pa heeft geschreven en wil aanbieden aan een krant. Els heeft ervan genoten, hoopt dat hij het aan een andere 'courant' zal aanbieden als de plaatsing niet lukt en ze bewaart het graag 'mocht ik het nog eens laten lezen aan kennissen die ook met verlof gaan.'
Ondertussen zijn vrienden op verlof in Nederland en die schrijven dat het heel vertrouwd voelt, maar dat ze toch liever iets gehuurd hadden dan thuis in te wonen, want net als ze dan gezellig met mensen uit zijn, worden ze toch weer thuis verwacht. 
De familie Hanraad komt logeren en Els verheugt zich daarop. De baby van 10 maanden zal in Henks bed gaan en Henk zelf moet dan in de box slapen. Maar dat gaat vast goed lukken. 
Frits is moe maar voldaan terug van zijn tournee in verband met de 'rubberrestrictie'. Gelukkig heeft hij dat extra personeel en is hij niet zo overladen met werk als Gerrit Förch. Omdat vandaag de heer Goedhart als gewestelijk leider is gearriveerd, Frits is dus extra druk 'aan het rubberen' en daarom kan hij geen tijd vinden naar huis te schrijven.* Els haalt ook maar 2 vellen, omdat die Goedhart vroeg is gekomen en Els ook de naaister nog bezig moet houden. 
Veel nieuws is er verder niet. Een lot uit de loterij heeft helaas weer niets opgebracht en de post moet verzonden. 
Onderaan schrijft pa nog een krabbel aan Katy. Hij is benieuwd of ze nieuws van vader heeft en neemt zich voor snel eens naar Porto te schrijven. 

* Zoekend op de naam Goedhart vindt ik er twee die mogelijk hier bedoeld kunnen zijn. Het betreft een P.J. Goedhart en een L.N. Goedhart. Deze laatste staat genoteerd als assistent-resident (op 25 april 1936) van 'Indiragiri (Riouw en onderh.).'P.J. Goedhart was resident van Riouw van juni 1936 tot in 1939.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1880-1945; Pieters cv 1893-1915

Het is weer eens tijd voor een update van de informatie rond Pieter Deys. Ik probeer zijn 'werkzame' leven op een rijtje te zetten e...