Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. Het gaat hier om een deel van de geschieden

Mijn foto
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Als schrijver van dit blog ben ik maar een doorgeefluik. De informatie komt van foto's en brieven van Pieter Deys (1880-1945), de vader van Katy (1904-1977) Frits (1906-1949) en Adolf (1908-1940). Pieter was getrouwd met Sophia Draaijer (1872-1932). Frits trouwde met Els Nelson (1908-2004). Zij kregen 4 kinderen, mijn vader Henk (1932-2023), Willem (1934? als baby overleden), Bob (1935) en Els (1937).

woensdag 27 april 2022

September 1936 (2); Wondermooi

Revenge revenge. Na een lange periode zonder typbericht, komt Pieter sterk terug met een brief van maar liefst 4,5 kantjes, die begint met:
'Alweer drie dagen terug in Oporto, vroolijk verwelkomd door buren, katten, factotum, werkster, Nasciamento, de kapper, de bakker, de tabakswinkelier en zelfs door de groentevrouw op de markt.'
Het was sommige lui die Pieter een half jaar niet gezien hadden opgevallen dat hij een stuk magerder en ouder was geworden en 'zoo viel het hier na zeven weken afwezigheid op dat ik een stuk dikker was geworden. Ik heb gisteren even de proef op de som genomen, waaruit bleek dat ik 7 1/2 Kilo was aangekomen.'
Daaruit mag worden opgemaakt dat Pieter het in Engeland goed heeft gehad. Hij heeft van Kent genoten en van de wandelingen daar, die weliswaar vaak onder bewolking gebeurden, maar dat was misschien wel fijner dan in de volle zon en als er door de regen huisarrest was, dan vlogen de dagen toch om met een boek en een spelletje. Misschien had hij het al geschreven maar ze hebben ook nog, op een dag, een tocht van 200 mijl heen en 200 terug gemaakt naar Lincoln. Dat was wel een beetje veel, maar daardoor kregen ze veel van Oost-Engeland te zien en als kers op de taart de kathedraal (van Lincoln).
''n Plechtstatig kunstwerk. Imposant. Gelegen op een heuvel, schitterende gele steen waarvan dit rijke bouwwerk is opgetrokken in de zon toen we 's middags aankwamen. We werden er als door een magneet heengetrokken. Maar de steile klim langs allerlei antieke geveltjes en winkels vol curiositeiten, oude boeken en plaatwerken, die je elk oogenblik tot stilstand noopten, was wel de moeite waard. We troffen in de kerk een goede geleider en hebben er eenige uren in doorgebracht. De kerk beschikt over rijke fondsen en heeft haar onderhoud, vernieuwing en reparatie in eigen beheer. De kerk dateert van de 11de eeuw - het eerste begin van den bouw dan altijd. Dit buitenkansje viel ons te beurt doordat de Heer Chambers voor zaken die kant uit moest.'


'Op regenachtige dagen hebben we ook nog 'n paar biosjes gepikt in het dorp Sevenoaks en in datzelfde dorp hebben we een bezoek gebracht aan Knole Park, woonplaats van Lord Sackville, geloof ik. Wondermooi.
Dat is alweer 'n maand geleden vandaag. Toevallig kreeg ik onder de boeken die ik meegenomen heb hierheen (zoogenaamde 'Penguin Books' die slechts 6 pence per deeltje kosten en die goedkoope maar goed uitgevoerde herdrukken zijn van boeken die een paar jaar geleden tot de 'best sellers' behoorden) een werk in handen getitels "The Edwardians", geschreven door Mrs. Sackville West en dat gedeeltelijk speelt in datzelfde Knole Park.*
Heb je de scenery dan zelf gezien, dan kun je het zooveel te beter waarderen. Zoo zal ik o.a. voor de allerzoveelste maal het verhaal van Kipling gaan lezen uit 'Actions and Reactions', getiteld "An habitation enforced", want nu ik daar in Kent gewandeld heb in alle windstreken, over heuvelen en door dalen, door boerderijen en bosschen, parchtig gebaande wegen, boschpaden en zijweggetje, nu pas gaat dat verhaal voor me leven zooals ik zonder kent te hebben gezien het me nooit zou hebben kunnen voorstellen. Onder de dienst die ik in het kerkje van Ide Hill meemaakte, zocht ik onwillekeurig naar een grafsteen gemerkt "Ellen Lashmar, ob 1796, aetat 27."'**

Wickham Court was eeuwenlang eigendom van de familie Lennard, tot Sir Stephen in 1929 naar Canada verhuisde en het geheel een hotel werd. In de Tweede Wereldoorlog werd het geconfisqueerd om dienst te doen als legerkantoor en -accomodatie. Daarna, in 1952, werd het een school en vervolgens universiteit. Inmiddels is het de Wickham Court Preparatory School.   
Het huis werd gebouwd voor Sir Henry Heydon die wel met een Anne Boleyn trouwde, maar dit was de dochter van de overgrootvader van de Anne Boleyn die met Henkie VIII zou trouwen. Een geschiedenis om in te verdwalen, zoals het ook wel met dit landhuis zal zijn geweest.

* Knole park was het eigendom van de familie van Vita Sackville West (1892-1962) die daar zelf opgroeide, maar omdat ze vrouw was, kon zij het geheel niet erven. Niet alleen schreef ze zelf over Knole Park, maar haar vriendin Virgina Wolf baseerde haar Orlando op de rijke geschiedenis van Knole House en de familie.
Vita zou trouwen met Harold Nicolson (beiden waren biseksueel en hadden veel andere relaties) en samen betrokken ze Sissinghurst Castle. 
Penguin Books was in 1935 opgericht door gebroeders Lane, aanvankelijk als onderdeel van de uitgeverij The Bodley Head, maar een jaar later zou het zelfstandig verder gaan. Het is een belangrijke uitgeverij, omdat het goede kwaliteit boeken (zowel in inhoud als vormgeving) voor een groot publiek beschikbaar maakte. Juist omdat anderen niks in het idee zagen, konden de oprichters voor lage bedragen rechten van belangrijke boeken kopen. Intussen is het de grootste uitgeverij ter wereld. Hier meer.

** Lees hier meer over het romantische verhaal van Kipling dat gaat over een Amerikaans echtpaar dat op een vakantie in Engeland de (Engelse) achtergrond van de vrouw ontdekt en besluit zich daar te vestigen. Ellen Lasmar komt in het verhaal voor. Zie het kerkje bovenaan dit stukje.

Achterop de foto bovenaan staat geschreven: 'Kent 1936'. Het is dus heel goed mogelijk dat we hier naast Katy en vader, links Koekie op het hek zien zitten en rechts haar zoontje Nicky. De foto zal dan wel door George zijn genomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1880-1945; Pieters cv 1893-1915

Het is weer eens tijd voor een update van de informatie rond Pieter Deys. Ik probeer zijn 'werkzame' leven op een rijtje te zetten e...